Ska jag investera i en bostad? Lönar det sig?

En bostad är en riktigt konkret investering; en fast egendom vars värde inte åker upp och ner väldigt lätt och som genast ger inkomster varje månad. Det är i alla fall bra att gå igenom följande saker innan man skaffar en investeringsbostad:

  • Hur lockande är bostadsområdet? På vilken nivå ligger hyrorna där? Hur stor efterfrågan på hyresbostäder finns det på det området?
  • Kan jag tolka bostadsbolagets nyckeltal? Hur kan jag förbereda mig inför kommande reparationer?
  • Hur bra kommer jag överens med andra människor och hur förhåller jag mig till möjliga tvister?
  • Hur tänker jag underhålla bostaden under åren?

Det är omöjligt att exakt förutse hyresinkomsterna, för man måste beakta bl.a. reparationer i husbolaget, byte av hyresgäst och månadshyran uteblir, värdeutvecklingen på bostadsområdet, den allmänna prisutvecklingen på bostadsmarknaden och en eventuellt stigande räntenivå.

Att skaffa investeringsbostad med lånade pengar

Vanligen så beräknas också investeringsbostadens säkerhetsvärde som 70 % av  bostadens marknadsvärde. Både bostadens skicka och adress påverkar marknadsvärdet. Handelsbankens kontor känner bra bostadsmarknaden inom sitt eget område. Boka tid för ett möte och kom för att diskutera med oss om olika finansieringsalternativ.

Bra att veta

Det lönar sig också att besöka Finlands Hyresvärdars (Suomen Vuokranantajat) webbsidor, som innehåller en mängd nyttig information om bl.a. anskaffningen av investeringsbostad, valet av hyresgäst och beskattningen. 
Suomen Vuokrantajat Ry (på finska)

 

Be om låneerbjudande

Lämna begäran om kontakt

Back To Top